26 aprilie 2024, 23:26

Germania: Turiştii aduc virusul din vacanţă

Titlu nu ne aparține, ci a fost dat de autorul unui articol publicat de Deutsche Welle. Însă informația în sine vine de la Institutul robert Koch. Un semnal de alarmă, în fond.

Situație concretă

Zilele trecute, o rudă venită în România din Germania, pentru câteva zile de concediu, s-a reîntors în țara în care locuiește și muncește. Cât timp s-a aflat la București, autoritățile de la Berlin au trecut Capitala României, alături de 17 județe, pe lista zonelor roșii, conform normelor de combatere a pandemiei de coronavirus.

Ca măsură de precauție, autoritățile germane au decis ca fiecare persoană revenită în țară după o ieșire în străinătate să se testeze pentru noul coronavirus. Pentru cei reveniți din zone roșii, testarea este obligatorie, gratuită și se efectuează la sosire, pe aeroport.

Autoizolare, în așteptarea rezultatului

Așadar, ruda revenită în Germania a fost testată și trimisă acasă, în așteptarea rezultatului testului. Numai că acasă însemna, pentru ea, autoizolare, căci testul ar fi putut ieși pozitiv.

Răspunsul a venit luni dimineață, căci testul a fost făcut vineri, și a intervenit weekendul. A fost, din fericire, negativ. Numai că autoizolarea continuă, căci pentru persoanele active, care au un loc de muncă și ar putea îmbolnăvi pe alții, testarea trebuie repetată după o săptămână.

O nouă testare. E persoană activă

Vineri este programată la o nouă testare, căci așa se fac lucrurile în Germania, riguros.

De ce atâta îngrijorare aflăm chiar din articolul de la Deutsche Welle.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de Institutul Robert Koch, aproape 40 la sută dintre persoanele testate pozitiv în ultima vreme trebuie să se fi infectat în străinătate.

Constatare

Institutul Robert Koch (RKI) a constatat că dintre ei testaţi pozitiv în perioada 10 – 16 august şi care au indicat unde bănuiesc că ar fi contractat coronavirusul, 39 la sută erau persoane revenite din concediu. Cu o săptămână în urmă, această categorie atinsese 34 de procente, iar în săptămâna precedentă numai 21 de procente. Aceasta arată limpede o tendinţă în creştere.

În ultimele patru săptămâni, ţările indicate de turiştii reîntorşi în Germania şi testaţi pozitiv au fost, înainte de toate: Kosovo, Croaţia, Bulgaria şi Bosnia-Herţegovina.

RKI a înregistrat în Germania, până la data de 19 august, aproape 227.000 de persoane depistate pozitiv la testul pentru coronavirus. 9.243 oameni au decedat în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Nu se întrezăreşte o relaxare a restricţiilor

Cancelara Angela Merkel a amintit că persoanele revenite din regiuni de risc care nu respectă măsura intrării în carantină se pot aştepta la „amenzi usturătoare”. E vorba de o obligativitate, a subliniat şefa executivului german la finele unei întrevederi avute la Düsseldorf cu Armin Laschet, premierul celui mai populat land german, Renania de Nord-Vestfalia.

La restricţii se va renunţa abia atunci când numărul noilor infectări cu coronavirus va scădea. Dacă, însă, cazurile de Covid se înmulţesc, măsurile trebuie să fie mai severe. „Din punctul meu de vedere, nu poate fi vorba acum de noi relaxări”, a declarat Merkel.

„E amar”

Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, s-a arătat sceptic cu privire la desfăşurarea carnavalului în această iarnă. Carnavalul începe, prin tradiţie, în fiecare an pe 11 noiembrie, la ora 11. Spahn a declarat că el provine dintr-o regiune în care se serbează intens carnavalul şi ştie cât de important e acesta pentru milioane de germani. „Dar pur şi simplu nu îmi pot imagina că vom petrece carnavalul în această iarnă, pe timp de pandemie. E amar, dar asta e situaţia”.

Comitetul Carnavalului din Köln a reacţionat prompt, spunând că aprecierea ministrului Sănătăţii e pripită şi că ar mai trebui aşteptat şi văzut cum evoluează situaţia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol