20 mai 2024, 5:15

HAMAS: ”Ne-am pregătit să rezistăm câteva luni”. Majoritatea teroriștilor se află într-o rețea de tuneluri, sub Gaza City

Ali Barakeh, un membru de rang înalt al conducerii Hamas, aflat în exil, a declarat pentru Financial Times că gruparea teroristă este pregătită pentru ofensiva terestră israeliană. Ba chiar să reziste câteva luni, cu cei 40.000 de membri ai săi.

Barakeh a mai transmis că nu simte niciun fel de remușcare pentru uciderea de către teroriștii Hamas a peste 1.400 de civili israelieni neînarmați, afirmând că gruparea a considerat atacul de pe 7 octombrie o ofensivă, un răspuns la crimele de ocupație ale Israelului”.

Ali Barakeh a declarat pentru Financial Times că gruparea sa „nu se aștepta la un răspuns atât de masiv din partea Americii”. „Un răspuns israelian? Da, ne așteptam la asta”, a spus Barakeh, care a oferit interviul din biroul său din Beirut. „Dar ceea ce vedem acum este intrarea SUA în luptă și pe asta nu ne-am bazat”, a precizat el.

Acesta a mai recunoscut și că asaltul nu ar fi avut succes fără ajutorul părților aliate, Iran și Hezbollah”, dar a precizat că doar aripa militară a Hamas știa despre atac, nici măcar cei mai importanți lideri politici.

Grupările susținute de Iran, numite de Teheran drept ”axa rezistenței”, au organizat o celulă organizatorie în Beirut după asaltul din 7 octombrie. ”Ne susțin. Sunt cu noi până la final”, a adăugat Barakeh.

Potrivit liderului Hamas, majoritatea teroriștilor se află într-o vastă rețea de tuneluri construită sub Gaza City, unde au stocat suficiente provizii pentru a rezista câteva luni. “Ne-am pregătit pentru o ofensivă terestră”, a declarat acesta, adăugând că Hamas are cel puțin 40.000 de luptători în Fâșia Gaza.

În ceea ce privește situația ostaticilor luați din Israel și transferați în Gaza, Barakeh a mai declarat că gruparea teroristă Hamas va fi de acord să elibereze ostaticii străini doar în schimbul unui acord de încetare a focului de cinci zile.

Hamas deține peste 200 de ostatici în urma asaltului asupra sudului Israelului, inclusiv cetățeni americani, thailandezi și europeni (chiar și români).

”Inițial, scopul a fost să luăm 10-20 de ostatici”, a spus Barakeh. Ca să nu le consume din proviziile din Gaza, nu din alt motiv!

Qatarul, un aliat al SUA care găzduiește biroul politic al Hamas, a încercat să încheie un acord pentru a asigura eliberarea tuturor ostaticilor civili. Însă Hamas dorește ca Israelul să oprească bombardamentele și să permită alimentarea cu combustibil și ajutor umanitar în Fâșie.

Orice persoană sinceră și cu adevărat preocupată de viețile civililor ar trebui să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Punct”, a declarat un oficial israelian de rang înalt.

Pe de altă parte, soldații israelieni sechestrați de Hamas vor fi eliberați doar ca parte a unui schimb de prizonieri. ”Hamas nu va elibera niciun soldat israelian”, a spus Barakeh. „Cei pe care îi avem îi păstrăm pentru un schimb de prizonieri”, a adăugat el.

Comentariile lui Ali Barakeh vin pe fondul temerilor grupării de care aparține că războiul dintre Israel și Hamas, declanșat de cel mai sângeros atac din istoria țării, se va transforma într-un conflict regional mai amplu, la care vor participa și grupări armate susținute de Iran, precum Hezbollah.

CUM S-A PETRECUT ATACUL DIN 7 OCTOMBRIE:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol