Milioane de oameni din Africa ar putea fi protejați de riscul de a se infecta cu HIV (virusul imunodeficienței umane), după ce compania indiană de medicamente Cipla a transmis că produce o versiune generică mai ieftină a CAB-LA, relatează The Guardian.
Anunțul vine după ce, în martie, dezvoltatorii CAB-LA, ViiV Healthcare și Medicines Patent Pool (MPP), susținuți de ONU (Organizația Națiunilor Unite), au acordat licențe pentru trei companii, inclusiv Cipla. Celelalte două companii, Aurobindo și Viatris, sunt, de asemenea, corporații indiene care produc deja medicamente antiretrovirale pentru tratamentul HIV.
Medicamentul produs de Cipla urmează să fie fabricat în Benoni, lângă Johannesburg sau Durban.
Cabotegravir împiedică pătrunderea virusului în celulele unei persoane. Studiile au arătat că reduce la aproape zero șansele unui individ de a se infecta cu virusul prin sex. Deoarece este mai ușor de luat în mod regulat, s-a descoperit că CAB-LA funcționează mai bine decât o pilulă zilnică de prevenire a HIV, care este disponibilă gratuit în Africa de Sud și în alte câteva țări africane.
Versiunea de marcă a CAB-LA se vinde cu aproximativ 3.500 de dolari, pentru o injecție în SUA, costisitor pentru statele mai sărace. Chiar dacă producătorul a spus că vinde mai ieftin medicamentul în 90 de țări cu venituri mai mici, inclusiv Africa de Sud, prețul tot este prea mare față de capacitățile Guvernului Sud- African.
Anul trecut, celebrități și personalități importante din domeniul sănătății, inclusiv Winnie Byanyima, director executiv al UNAids, au cerut ca ViiV să scadă prețul medicamentului. Dar obținerea unei licențe pentru a produce o versiune generică a unui medicament de marcă este doar primul pas.
ViiV deține brevetul pentru CAB-LA până în 2031 în Africa de Sud, ceea ce înseamnă că, dacă nu s-ar acorda licențe pentru alte medicamente generice, compania nu ar avea concurență timp de cel puțin opt ani.
Chiar și un nou concurent poate afecta dramatic prețurile medicamentelor, potrivit unei analize a Food and Drug Administration, autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA. A estimat că un producător de generice care a intrat pe piață a redus cu 39% prețul plătit de angrosiști producătorilor pentru un medicament. Produsele cu șase sau mai mulți producători de generice au fost în medie cu 95% mai ieftine decât atunci când era disponibilă o singură opțiune de marcă, arată raportul.
Mai puțin de 40% din medicamentele de care Africa are nevoie pot fi produse pe continent și se estimează că doar 38 de țări au producători de medicamente. Acolo unde există, companiile produc rareori medicamente de la zero. Când sunt importate, medicamentele gata făcute și ambalate pot fi costisitoare și este semnificativ mai ieftin să se importe materiile prime pentru a face medicamentul pe plan local, potrivit unei analize a consultanței McKinsey.
Ofertele de proprietate intelectuală, cum ar fi cea intermediată de MPP, pot reduce, de asemenea, impactul penuriei de medicamente, deoarece sunt disponibili furnizori alternativi. Țările mai sărace suferă fără un astfel de acord, așa cum au făcut-o în timpul pandemiei de Covid, când Occidentul a cumpărat cea mai mare parte din stocul de vaccinuri.
În 2020, India și Africa de Sud au condus o campanie la Organizația Mondială a Comerțului pentru renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală privind vaccinurile, medicamentele și testele Covid, propunând ca companiile farmaceutice să explice cum să producă medicamentele, precum și ce conține ele. Doi ani mai târziu, a fost acceptată o versiune simplificată a propunerii, dar a acoperit doar vaccinurile până în 2027, nu și medicamentele, tratamentele sau testele. Și se aplica doar brevetelor, nu transferurilor de tehnologie, astfel încât firmele de medicamente generice ar cunoaște doar ingredientele și nu procesul de fabricație.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol