26 aprilie 2024, 22:55

”Minciuna este în ADN-ul statului rus”. Cum au negat rușii masacrul de la Katyn și pe cine au dat vina

În 13 aprilie 1943, Germania nazistă a anunțat că a descoperit mai multe gropi comune cu trupurile a mii de ofițeri polonezi arestați și apoi executați de Armata Sovietică. Și după 80 de ani, masacrul de la Katyn continuă să fie un subiect sensibil între Polonia și Rusia.

Decenii de-a rândul, Rusia a negat implicarea ei în crimele de război petrecute la Katyn, însă în 1990, Mihail Gorbaciov a recunoscut vina sovieticilor.

Deşi înaintea prăbuşirii URSS autorităţile ruseşti au recunoscut rolul sovieticilor în masacru (procuratura militară sovietică a început ancheta în 1989), există anumite resentimente în Rusia în legătură cu aceste probleme, guvernele ruseşti succesive refuzând să numească masacrele crime de război sau acte de genocid, ceea ce ar permite urmărirea în justiţie a făptaşilor aflaţi încă în viaţă. Mulţi ruşi continuă să creadă că ar fi adevărată versiunea propagandei guvernamentale sovietice de până în anul 1989, conform căreia naziştii, care invadaseră Uniunea Sovietică în 1941, ar fi fost autorii masacrelor, scrie Ziarul de Gardă.

Istoricul român Mădălin Hodor, care lucrează la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) amintește acum, în contextul negării crimelor de la Bucea, din Ucraina, de către regimul de la Moscova, tocmai de masacrul de la Katyn. Pentru a demonstra ceea ce el susține în încheire: ”minciuna este în ADN-ul statului rus”.

După descoperirea masacrului de la Katyn și expunerea lui publică, sovieticii au încredințat NKGB-ului sarcina de a „combate minciuna nazistă”, explică istoricul Mădălin Hodor.
Șeful departamentului de contrainformatii al NKGB, Leonid Raichman, a condus o „echipa de investigatori” care a tras următoarea concluzie: ”Cei 22.000 de ofițeri polonezi ale căror cadavre au fost găsite în pădurea de la Katyn, lucrau împreună cu muncitori sovietici în zona când a început invazia germană din iunie 1941. Ei au fost împușcați de naziști care au vrut să dea vina pe sovietici”, explică Hodor într-o postare în pagina sa de Facebook.
Stalin le spusese anterior liderilor polonezilor liberi că ofițerii sunt bine mersi, că i-a eliberat imediat după 22 iunie 1941 și că i-a trimis de mult spre Anglia. Probabil nu au ajuns inca dat fiind că au trebuit să înconjoare prin… Siberia, China etc.
Nu uitați. Minciuna este în ADN-ul statului rus”, își încheie istoricul Mădălin Hodor postarea.
Sursa foto: Wikipedia: Photo of Polish Red Cross delegationZbrodnia katyńska w świetle dokumentów / z przedm. Władysława Andersa. Wiele wydań przed 1994

Citiți și:

”În 1956, soldații ruși capturați spuneau că nu știu ce caută la Budapesta. În 1968, că nu știu ce caută la Praga”. Opinia unui istoric despre ”amnezia” rusească


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol