1 mai 2024, 14:16

Parchetul General a transmis că a preluat dosarul incidentului de la Crevedia. Au fost implicați în anchetă specialiști de la INSEMEX Petroșani. Ce rol au aceștia

Parchetul General a transmis că a preluat dosarul incidentului tragic de la Crevedia şi că “efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

A fost începută cercetarea la fața locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR, experți de la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției, specialiști de la INSEMEX Petroșani, inspectori de inspecția muncii, ofițeri din cadrul IPJ Dâmbovița”.

Important detaliu, în această știre: implicarea specialiștilor de la INSEMEX Petroșani, obligatorie în astfel de situații. Cine sunt ei și ce rol au?

INSEMEX este un institut de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor, protecţia mediului în zonele afectate de activităţi miniere şi conexe acestora, încercarea şi certificarea echipamentelor, instruirea şi atestarea personalului, activităţi de salvare şi închidere a minelor, precum şi elaborarea şi aplicarea unor reglementări privind activităţile respective.

Sâmbătă noaptea, după cea de-a doua explozie, uriașă, produsă la Crevedia, șeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat la Digi24, referindu-se la cea de-a doua explozie, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea. Găman a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia, relatează News.ro. Ceea ce, iată, se întâmplă de duminică. INSEMEX a fost implicat în anchetă.

”Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de încărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi24, sâmbătă seară.

Întrebat dacă s-ar fi putut evita cea de-a doua explozie, în care 26 de pompieri au fost răniţi, Găman a precizat că aceasta putea fi evitată, dacă se respecta legea.

”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie antiexplozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman.

”Suntem singurii abilitaţi să efectuăm astfel de expertize, aşa cum a fost şi în cazul Colectiv, suntem singurii care putem evalua cu exactitate mecanismul producerii evenimentului”, a subliniat Găman.

Contactat de jurnaliștii de la România TV, proprietarul firmei care deținea fosta stație GPL, a declarat doar: „Nu pot să vorbesc. Îmi pare rău. Credeți-mă. Sunt devastat. Vă rog să mă înțelegeți. Pur și simplu nu pot. Îmi este rău. Vă cer scuze”.

Tatăl său, primarul orașului Caracal, Ion Doldurea, a oferit mai multe declarații presei. El a fost întrebat dacă fiul său era asociat cu Cristi Borcea la firma de GPL unde s-a produs explozia din Crevedia.

„Fiul meu nu este asociat cu niciun Cristi Borcea. N-a fost niciodată asociat cu el. Are un asociat pe nume Cosmin Stângă. Sunt doi tineri care lucrează pe cont propriu de 15-20 de ani. Eu sunt ieșit din această afacere cu gazul de vreo cinci-șase ani. Acolo nu era depozit cum tot aud la televizor. Sunt aberații. Era locul în care mașinile se parcau. Mașinile trebuiau să plece dimineața la distribuție. Așa se face la orice firmă. Poate că totul a pornit de la o mașină care a sosit în curte, i s-o fi rupt vreo supapă, s-a umplut de fum și a fost incendiu. De aici, probabil, a izbucnit dezastrul”, a declarat Ion Doldurea, primarul din Caracal, potrivit DC News.

„Nu erau cisterne îngropate. Sunt cisterne obișnuite, care merg pe stradă. Nu se pune problema de altceva. Cisterne care transportă gaz. Nu era niciun depozit, nu era nimic. A fost un din ăsta de distribuție, dar nu mai funcționa de câțiva ani. Acum era punctul în care opreau șoferii să doarmă, mai opreau mașinile pentru a nu sta în stradă. Când soseau, parcau acolo și plecau după ce făceau distribuția. Nu era un depozit. Era ca un loc de parcare”, ne-a mai spus edilul.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.

Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.

Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că societatea comercială unde s-au produs exploziile de la Crevedia nu avea documente sau autorizaţie de funcţionare, relatează AGERPRES.

„Noi ştim că firma cel puţin nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţie. Ancheta este realizată de către Parchetul General. Bineînţeles, aici participă colegii de la de la poliţie şi de la pompieri, vor avea şi ei rolul lor, dar vom aştepta să vedem ce va ieşi. Clar, din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze. În mod normal firma nu avea activitate de fapt”, a declarat Raed Arafat duminică, la Ministerul Afacerilor Interne.

Chiar noaptea trecută, Parchetul General a preluat ancheta și a deschis urmărirea penală in rem, deocamdată, s-au stabilit anumite persoane, însă nu și persoanele, pentru că nici nu au început audierile, a transmis Liliana Năstase, pentru TVR Info. Este vorba de infracțiuni de distrugere din culpă având drept consecință dezastrul, una dintre cele mai grave infracțiuni din Codul Penal.

Primul vizat de audieri este patronul acestei stații, a cărei activitate era suspendată încă din luna iulie 2020, iar din octombrie 2020 era închisă definitiv, întrucât nu era omologată.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a mulţumim duminică tuturor pompierilor, cadrelor medicale şi forţelor de ordine implicate în gestionarea situaţiei generate de accidentul de la Crevedia.

El a precizat, de asemenea, că acest caz ar trebui comparat mai degrabă cu cel de la Mihăileşti decât cu incendiul de la Clubul Colectiv.

„Importat este că azi noapte, din punctul nostru de vedere, s-a acţionat exemplar şi în spitale. Mulţumim medicilor şi asistentelor şi celor care au acţionat pe salvări azi noapte. Trebuie să mulţumesc pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor care au asigurat perimetrul. Văd că se face o paralelă, întotdeauna, cu cazul de la Colectiv. Părerea mea este că ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăileşti, unde a terminat foarte tragic” a arătat premierul, într-o declaraţie acordată presei.

El a menţionat că până în acest moment au fost transferate patru persoane în afara ţării: două au ajuns în Belgia, iar alte două urmează să ajungă la Milano. Sunt pregătite, de asemenea, alte şapte transferuri.

„Sunt trei în stare foarte gravă, în continuare, la Spitalul Floreasca şi încă două persoane la spitalul Bagdasar – de la prima explozie. Vom vedea după raportul de astăzi unde mai trebuie acţionat”, a declarat Marcel Ciolacu.

În ce priveşte activitatea staţiei GPL, premierul a precizat că a fost desemnat un procuror pentru acest caz şi a subliniat că persoanele vinovate vor plăti.

„Cred că aici deja procuratura generală a desemnat un procuror, pe acest caz. Sunt ferm convins că în cursul zilei de azi o să înceapă să vină elemente noi şi o să înceapă audierile, cum este normal. (…) Important este: cine va fi vinovat, să fiţi ferm convinşi că va plăti. (…) Pompierii trebuiau să acţioneze. Important este că s-au salvat vieţi. (…) S-a intervenit întâi cu roboţi”, a declarat el.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns duminică, la ora 11,00, la celula de criză de la Ministerul Afacerilor Interne, constituită în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

UPDATE

G4media: O țigară aprinsă în timp ce transferau gaz lichefiat, prima ipoteză în tragedia de la Crevedia (surse)

Exploziile de la Crevedia au pornit de la o țigară aprinsă în timp ce gaz lichefiat era transferat dintr-o cisternă în alta, conform informațiilor G4Media. Aceasta ar fi prima ipoteză de lucru în acest caz.

UPDATE

Raed Arafat a confirmat al doilea deces al unei victime a exploziilor de la Crevedia. Este vorba despre o femeie, care suferise arsuri pe 95% din suprafața corporală, și este soția bărbatului care a făcut infarct aseară, în urma exploziei inițiale.

Șeful DSU a mai transmis că azi, la 16.00, va pleca următorul avion care va transporta în afara țării cinci răniți: unul la Viena, doi la Graz, respectiv doi la Berlin. Este în curs de pregătire și un al patrulea avion care să plece azi.

În acest moment, sunt 41 de persoane internate, din care 6 intubate. Sunt și alte persoane care au grade diferite de arsuri care se pot agrava“, potrivit lui Raed Arafat.

UPDATE

Primele date ale anchetei în cazul exploziilor produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia arată că la acel moment se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. El a spus că ancheta vizează și stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze, deși nu avea autorizații și fusese declarat închis din octombrie 2020.

Conform procurorului general, un rol important în acel lanț îl are și Primăria Crevedia, unde au loc percheziții pentru ridicarea de documente legate de funcționarea firmei, la fel cum au loc percheziții și la locuințele celor doi patroni ai firmei, relatează hotnews.ro.

După închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu exista nicio autorizație pentru așa ceva.

La acest moment, cercetarea la fața locului este îngreunată pentru că ar putea exista emisii de gaz, astfel că acel perimetru este securizat.

Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa. 

Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.

Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru, scrie agerpres.ro.

În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat procurorul general.

La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie.

Procurorul general a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.

„Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă”, a spus el.

UPDATE

Un număr de 29 de pacienţi, răniţi în urma exploziilor de la Crevedia, au fost operaţi la Spitalul Floreasca în cursul nopţii, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează agerpres.ro.

Managerul Spitalului Floreasca, Ionuţ Negoi, a precizat că personalul unităţii medicale a fost alertat de la ora 19,30, după prima explozie, în vederea primirii pacienţilor. În urma celei de-a doua explozii şi a declanşării planului alb, au fost mobilizaţi profesionişti de la toate secţiile chirugicale şi medicale.

„Pe parcursul orelor următoare, în spitalul nostru au fost adresaţi 30 de pacienţi, dintre care doi nu au rămas internaţi şi 28 au fost admişi în spital. Dintre aceştia, cinci au fost intubaţi oro-traheal şi ventilaţi mecanic, iar apoi toţi au fost triaţi; acordate îngrijirile medicale de urgenţă, salvatoare de viaţă şi echipele chirurgicale au mobilizat blocul de urgenţă plus trei blocuri adiţionale pentru chirurgie electivă. Patru blocuri operatorii, cu un număr de peste 15 săli de operaţie au fost mobilizate. Au fost toaletate plăgile în urgenţă, pentru toţi pacienţii, pentru ca în cursul zilei de astăzi, 17 pacienţi să fie retoaletaţi la nivelul blocurilor operatorii. Doi pacienţi au fost transportaţi la Bruxelles şi 26 de pacienţi au fost îngrijiţi în orele următoare. Dintre aceştia trei sunt critici, făcându-se solicitarea pentru transport pentru încă şase pacienţi, capacitatea spitalului fiind atinsă”, a spus acesta.

Totodată, 14 pacienţi arşi vor fi evaluaţi luni dimineaţă, în ideea unor redistribuiri la nivelul altor spitale.

Ionuţ Negoi a evidenţiat dificultăţile pe care le implică tratarea pacienţilor arşi pe termen scurt, dar şi lung.

„Arşii sunt nişte pacienţi traumatizaţi, cu un impact profund, atât emoţional, pe termen scurt, cât şi pe termen lung, pentru că realmente recuperarea lor este dificilă şi cu multe încercări, atât pentru sistemul sanitar, cât mai ales pentru ei. (…) Cu toţii ne amintim ce a fost în 2016 şi prin ce emoţii am trecut cu toţii. Colegii sunt medici primari şi erau şi la acel moment în spital”, a precizat Ionuţ Negoi.

UPDATE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, precizează că printre pacienţii care au fost răniţi în incendiul de la Crevedia şi care urmează să fie transferaţi la spitale din străinătate se numără şi doi nepalezi.

„Sunt doi nepalezi. Amândoi vor fi transferaţi. (…) Probabil că lucrau acolo. (…) Sunt în lista celor care urmează să fie transferaţi, începând cu astăzi” , a spus Rafila, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, cei doi nepalezi sunt singurii cetăţeni străini care au fost afectaţi de exploziile de la Crevedia. Amândoi sunt internaţi în prezent la Spitalul Bagdasar Arseni, iar unul dintre ei nu a fost identificat în primă instanţă.

Medicul Gabriel Diaconu a precizat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că în aceste moment nu există dubii legate de identitatea vreunei persoane afectate de exploziile de la Crevedia, chiar dacă unii pacienţi nu aveau acte de identitate sau nu au putut fi identificaţi iniţial din cauza leziunilor.

„Am investit foarte mult timp în primele 12-18 ore ca să fim absolut siguri că fiecare pacient ajuns la spital este corect identificat, că avem contacte cu aparţinătorii- le avem la acest moment, mai puţin două sau trei persoane, care nu sunt de naţionalitate română şi la care facem eforturi şi diligenţe pe partea de asistenţă socială, să avem cel puţin un alt punct, ca să putem să comunicăm cu familiile lor”, a spus el.

UPDATE

Sute de oameni din toată țara au venit la centrele de transfuzii să doneze sânge pentru răniții din Crevedia

25 de centre de transfuzii din ţară au fost deschise astăzi pentru ca oamenii să poată veni să doneze sânge pentru victimele exploziilor de la Crevedia. În Capitală, numărul voluntarilor a depăşit aşteptările, iar autorităţile au deschis centre de recoltare şi în alte spitale. Oamenii sunt îndemnaţi să vină şi în zilele următoare pentru a dona.

UPDATE

Fosta staţie GPL din Crevedia nu mai avea autorizaţie de mediu de aproape 3 ani, a scris, pe Facebook, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului ( ANPM), menţionând că acesta figura în acte cu un rezervor de 5.000 de litri şi o pompă.

Potrivit instituţiei, fosta staţie GPL, care a provocat dezastrul de sâmbătă seara, din judeţul Dâmboviţa, nu ar mai fi trebuit să funcţioneze din data de 14 octombrie 2020, după ce titularul a notificat APM Dâmboviţa, prin adresa nr. 13425/14 octombrie 2020, cu privire la încetarea activităţii în punctul de lucru din comuna Crevedia, sat Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

UPDATE

Parchetul Militar verifică modul în care pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul de la Crevedia. Sunt avute în vedere posibile infracțiuni legate de protecția muncii, dar și vătămare din culpă. Pe de altă parte, ministrul de Interne susține că salvatorii și-au făcut datoria și au respectat procedurile. Chiar în noaptea tragediei, Parchetul General a preluat ancheta și a deschis urmărirea penală in rem.

Surse judiciare susțin că încă de sâmbătă seara procurorul de serviciu de la Parchetul Militar București a început să investigheze modul în care pompierii au acționat la Crevedia. Duminică dimineața, dosarul în care s-a început urmărirea penală in rem, legată de fapte, nu de persoane, a fost preluat de procurorii Parchetului Curții Militare de Apel.

La intervenția de la Crevedia au participat peste 200 de pompieri din mai multe județe. 39 dintre aceștia au fost răniți. Asta înseamnă cam 20% dintre salvatori. De asemenea, potrivit cifrelor oficiale, au fost rănite 56 de persoane, deci pompierii răniți reprezintă aproape 70 % din totatul victimelor.

Cea mai neagră intervenție pentru pompierii români a fost cea de la Mihăilești, de acum 19 ani. Atunci, în urma unui accident de circulație, salvatorii nu au izolat zona, au explodat 20 de tone de azotat de amoniu și și-au pierdut viața 18 persoane, pompieri, civili din zonă, inclusiv doi jurnaliști.

UPDATE

Prezent la locul tragediei produse în Crevedia, primul ministru Marcel Ciolacu a cerut efectuarea de controale la toate benzinăriile și stațiile GPL din țară începând de luni, 28 august.

„Eu incepând de mâine, în toată țara, toate stațiile de carburanți și GPL-uri vor intra într0un sistem d econtrol. Unde găsim elemente și încălcări care ar duce la pierderi de vieți omenești sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activitățile pe loc. Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare astfel încât acest lucru să se întâmple fără procese și făra ca anumiți oameni să încerce să-și mențină afacerile chiar dacă sunt ilegale”, a declarat premierul.

”La sectorul 5 deja s-a dispus control la toate stațiile, primarul sectorului 5 s-a spus 11 își desfășoară activitațile pe terenuri private și niciuna n-are autorizație de construcție. Așadar e normal să dispunem controale la toate aceste stații de GPL și unde e pericol pentru vieți omenești să luăm măsuri de închidere”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: captură video

CITIȚI ȘI:

Două aeronave au plecat spre Bruxelles și Milano, cu patru dintre pacienții dintre cei mai grav afectați de exploziile de la Crevedia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol