27 aprilie 2024, 3:14

Descoperire în deșertul Iudeii: pergament biblic de 2.000 de ani

Un pergament biblic vechi de două mii de ani a fost dezgropat în deșertul Iudeii din Israel. Este prima descoperire de acest gen de când pergamentele de la Marea Moartă au fost găsite acum mai bine de 70 de ani. Textul religios, scris în limba greacă, a fost găsit în timpul săpăturilor într-o peșteră dintr-o stâncă din rezervația naturală Nahal Hever, ca parte a unei operațiuni naționale de combatere a furtului de patrimoniu.

Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a declarat că descoperirea face posibilă reconstituirea pasajelor din cărțile lui Zaharia și Naum, din cartea celor Doisprezece Profeți Minori ai Bibliei.

Săpătura, în partea din Cisiordania a deșertului iudeean, zonă ocupată de Israel în 1967, a necesitat drone și echipamente montane, cum ar fi frânghii pentru rapel. Pe lângă bucățile de pergament, s-au făcut și alte descoperiri rare:

  • obiecte care datează de la revolta evreiască din Bar Kokhba împotriva romanilor (132-136 d.Hr.);
  • un schelet de copil mumificat, de 6.000 de ani, învelit în pânză;
  • un coș de 10.500 de ani, pe care IAA îl consideră „probabil cel mai vechi din lume ”.

 

De la descoperirea pergamentelor Mării Moarte în anii 1940 în peșterile din Qumran, jefuitorii au vizat peșterile din deșertul Iudeii. Israelul a lansat o campanie pentru a salva aceste obiecte de patrimoniu rare și importante din mâinile hoților.

Foto: Sebastian Scheiner (AP)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol