27 aprilie 2024, 3:41

Primul oraș din România care oferă speranță oamenilor săraci

Circa 2.500 de persoane dintr-o comunitate săracă sunt vizate de un amplu proiect cu fonduri europene accesat de administraţia locală. Acesta are în vedere creşterea nivelului de educaţie şi reitegrare socială, încurajarea anteprenoriatului, consiliere gratuită și îngrijiri medicale.

Prin intermediul acestui program, autoritățile din Jibou, județul Sălaj vor ajuta populația săracă a orașului să-și schimbe viața. Măsurile includ bani pentru educația copiilor, pentru renovarea casei sau pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale.

Sursa www.prwave.ro

Autoritățile locale vor monitoriza evoluția locuitorilor în situații critice, oferindu-le asistență pas cu pas pentru reintegrarea socială, aplicând în același timp un program cuprinzător, cu măsuri integrate de reabilitare a unei comunități sărace, pe scară largă.

„Implementăm probabil cel mai complex program de reinserţie socială dezvoltat vreodată România pentru reabilitarea unei comunităţi sărace de dimensiuni mari. Din studiile realizate de experţi, estimăm că toate persoanele incluse în acest program vor fi reintegrate în primii doi ani de la lansare. Subliniem faptul că serviciul este integrat şi că va schimba radical viaţa întregii familii: parinţii îşi găsesc un loc de muncă şi îl păstrează, învaţă să fie părinţi la cursuri speciale, copiii merg la şcoală, au mâncare, haine, rechizite, îşi fac temele, recuperează unde cazul şi învaţă lucruri noi. Vom renova şi 50 de case. Iar 30 dintre aceşti oameni vor deschide afaceri şi vor da de muncă şi altora în comunitate”, precizează, într-un comunicat de presă, Silvia Paşca-Pustai, manager general al acestui proiect.

Adolescenți din Jibou în cadrul atelierelor – Sursa atelieruldestiri.ro

Statisticile oficiale arată că în comunitatea marginalizată din Jibou trăiesc aproape 2.500 de persoane. Unii dintre ei nu pot găsi locuri de muncă din diverse motive, inclusiv un nivel scăzut de educație, astfel încât autoritățile îi vor ajuta să se reintegreze în societate. De exemplu, părinții șomeri vor primi asistență și consiliere specializată pentru a se integra într-o structură educațională sau pentru a-și găsi un loc de muncă, vor beneficia de programe de mentorat și de consiliere vocațională, precum și de programe de educație. De asemenea, Primăria va finanța 30 de inițiative antreprenoriale cu câte 25.000 EUR fiecare.

Între timp, tinerii vor primi ajutor pentru a reveni la școală sau pentru a alege o profesie, în timp ce șomerii vor beneficia de cursuri și consiliere profesionale. Programul include, de asemenea, un ajutor financiar de 1.500 RON pe an pentru copiii care doresc să meargă la școală.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol