26 martie 2024, 2:19

Tot ce ar trebui să știi despre canicula care a lovit Europa. Cum ne salvăm din calea temperaturilor extreme

De mai bine de câteva săptămâni, asistăm la o serie de schimbări climatice extreme. La începutul lunii iunie am avut parte de o serie de inundații, adevărate viituri care au măturat totul în calea lor. Precipitațiile abundente din acea perioadă au produs viituri în peste 106 localități din 24 de județe, precum și în Municipiul București.

Citește și: Inundațiile, al 5-lea anotimp al României. Cum ne salvăm de sub ape

În prezent, întreaga lume se confruntă cu reversul medaliei – canicula. Autoritățile și meteorologii emit avertizare după avertizare, iar temperaturile din termometre sunt cu mult peste limitele normale ale acestei perioade. Inclusiv pentru această săptămână, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de caniculă.

Sursă Foto: meteoromania.ro

În tot acest timp, în lume fie avem parte de temperaturi extreme, fie de condiții meteo îngrijorătoare precum grindina, șase zone din Guadalajara un oraș din Mexic fiind complet acoperite de un strat gros de gheață, drept urmare a unei furtuni puternice.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-civica, un ONG specializat pe protecția mediului, ne-a explicat cărui fapt se datorează aceste schimbări climatice bruște, de ce ar trebui să ne temem în viitorul apropiat și care sunt principalele măsuri pe care ar trebui să le luăm pentru a stopa fenomenul încălzirii globale.

Sursă Foto: epochtimes-romania.com

„La nivel global, vorbim de un fenomen pe care îl știe toată lumea și anume încălzirea globală din cauza căreia au loc toate aceste schimbări climatice, iar cauza acestora sunt despăduririle pe suprafețe foarte mari, nu doar în România ci în toate statele lumii. Acest fenomen se regăsește mai ales în America de Sud, care asigura un adevărat plămân planetei, se taie într-un ritm destul de alert acolo, fără a se mai reîmpăduri. În mod normal, unui arbore matur îi trebuie zeci de ani ca să ajungă la maturitate”, a meționat acesta.

În sudul și estul țării, lipsă totală de păduri

Zonele de pădure sunt din ce în ce mai micșorate, iar din acest motiv apar dereglări majore ale climei. Specialistul ne atrage atenția asupra faptului că, zonele despădurite duc la apariția fenomenului de deșertificare, unul dintre cele mai periculoase efecte ale poluării și o cauză a temperaturilor extreme din această perioadă.

„Pe plan local, la noi, principalele probleme în zonele urbane, în general în sudul și estul țării, este lipsa pădurilor. Avem, dacă observați, mergem și 10-20 de kilometri fără să întâlnim o pădure. Mai mult decât atât, acele liziere care protejau tarlalele agricole sau de salcâmi sau alte foioase, toate au fost defrișate. Avem exemplul chiar în Dolj, între Mărăști Daneț și tot ce înseamnă lunca Jiulului, în care nisipurile sunt exact ca în Sahara și unde s-a demonstrat că oul se coace.

Dacă revenim la capitala noastră, se vede clar că pădurea Băneasa este și ea destul de agresată. Este singurul obstacol în ceea ce privește filtrarea, iar parcurile, mare parte din ele sunt retrocedate, iar pe unele dintre ele sunt fel și fel de construcții ridicate”, a menționat Dan Trifu.

Soluții pentru un viitor mai bun

Ecologistul Dan Trifu ne-a mai explicat și care ar putea fi principalele măsuri care ar stopa fenomenul încălzirii globale: „Soluțiile sunt cât de cât la îndemână, pentru a stopa fenomenul încălzirii globale. Vorbim de o reîmpădurire, centuri verzi, toate terenurile pe care noi le-am identificat ca fiind degradate să fie împădurite foarte rapid. După aceea, completarea centurii verzi a orașului, tot ce înseamnă plantările de aliniament, care au un efect benefic asupra orașului, umbrirea orașului prin aceste plantări.

Este cazul să interzicem și aceste toaletări barbare, care nu au făcut decât să încălzească atmosfera Bucureștiului și normal că și starea aerului s-a înrăutățit destul de mult. Extinderea spațiilor verzi este impetuos necesar să o facem, dar și să răscumpărăm terenurile retrocedate pe spații verzi. Și încă trei lucruri pe care trebuie să le facem: Centura Bucureștiului terminate și fără conflicte de circulație, o fluiditate a acestei centuri ar reduce semnificativ traficul, reducerea traficului în oraș este un motiv pentru care noi milităm. Este unul dintre motivele pentru care noi avem această poluare și încălzire a orașului. Sunt niște măsuri pe care celelalte țări le-au luat și ați vazut că în câteva zile la ei a trecut acest val de căldură datorat schimbărilor climatice și după aceea s-a revenit la o temperatură acceptabilă. La noi veți vedea că vom rămâne în jurul a 30-35 de grade luni de zile”, ne avertizează acesta.

Sursă Foto: Playtech.ro

În final, oamenii sunt cei care devin victime ale poluării

Specialistul în ecologie ridică și un semnal de alarmă prin faptul că poluarea poate crea pagube nu doar în rândul ecosistemelor, ci și al oamenilor. Defrișările masive din orașe sunt principalul motiv al căldurii insuportabile din această perioadă. Mai mult decât atât, lipsa acestora duce și la ridicarea nivelului de poluare, care produce din ce în ce mai multe victime la nivelul întregii țări.

La nivelul Bucureștiului, atâta timp cât tai arborii ca să faci parcări și când studiile spun foarte clar că un aliniament de arbori la bulevard poate reduce cu 40 până la 60% poluarea pe care oamenii o simt în locuințe și normal că umbresc orașul, protejează și cetățenii de poluarea aerului și au un rol extraordinar în orașe. Statul român, în sfârșit, a recunoscut Uniunii Europene că are între 23.500 și 28.000 de decese în țară din cauza polării, din care jumătate sunt în București. Iar arborii sunt tăiați pentru parcări, iar aleile centrale ale parcurilor sunt expuse la peste 50 de grade Celsius”, a conchis Dan Trifu.

Cum să ne protejăm de caniculă

Vremea caniculară extremă ne poate afecta mai mult decât ne închipuim la o primă vedere. Într-un interviu pentru Editiadedimineata.ro, doctorul Bogdan Jansen, fostul președinte al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, ne-a vorbit despre principalele metode pe care oamenii le-ar putea face pentru a trece cu bine peste zilele călduroase. Să ne hidratăm mai des, să purtăm haine răcoroase sau să nu consumăm alimente care ar putea conține cofeină.

Sursă Foto: zf.ro

Exsită mai multe simptome ale insolației sau ale unei afectări din cauza soarelui, a căldurii sau a umezelii din aer. În primul rând, oamenii se confruntă cu o stare de slăbiciune, de amețeală, poate să se manifeste cu durerii de cap, iar tensiunea crește brusc.

Pentru a ne feri de insolație, nu ar trebui să ne expunem la soare sau dacă suntem nevoiți este indicat să purtăm pălării. Încercăm pe cât posibil să ne îmbrăcăm în lucruri din bumbac, nu din poliester sau poliamidă. De asemenea, lucrurile pe care le purtăm să nu ne strângă sau să fie mulate pe corp, pentru a nu bloca circulația. Pentru că în această perioadă crește tensiunea și se poate ajnge la stază dacă elasticul blochează venele pe undeva. Plus că, plasticul în sine favorizează transpirația, care are două elemente, unul pozitiv și unul negativ.

Elementul pozitiv este că prin transpirație eliminăm o serie de toxine, iar cel negativ este că, prin trasnpirație, ne deshidratăm. Dacă putem să ieșim din casă cu o sticluță de apă de jumătate de litru din care putem din când în când să bem. Deși nu se recomandă de regulă apa minerală carbogazoasă, în acest caz este potrivită, deoarece conține multe minerale care ajută organismul. Să nu mâncăm pe cât posibil alimente sărate, pentru că sarea crește hipertensiunea. Să nu consumăm cafea cu cofeină, să nu bem sucuri ori energizante care conțin cofeină. Să nu mâncăm ciocolată sau măcar să încercăm să mâncămm ciocolată albă, pentru că și aceasta conține cofeină și crește hipertensiunea”, a menționat acesta

Sursă Foto: Tonica.ro

Cum ne hidratăm corect

Majoritatea oamenilor preferă să consume în această perioadă băuturi reci pentru a se hidrata. Cu toate acestea, există unele voci care afirmă faptul că băuturile calde sunt cele care ne ajută să ne hidratăm mai bine în zilele călduroase. Doctorul Bogdan Jansen explică fenomenul astfel„Sfatul meu ar fi ca în niciun caz, nici vara nici iarna să nu consumăm nimic rece de la frigider, la temperatura camerei este ok. De asemenea, nu recomand nici băuturile fierbinți, indiferent de anotimp. De ce să bem cald, dar nu fierbinte? Pentru că, într-adevăr favorizează temperature organismului cu temperatura de afară. Adică în felul acesta suportăm mult mai ușor căldura, pentru că, de regulă, băuturile calde au o temperatură mai ridicată decât temperatura ambientală. Și atunci să zicem că afară sunt 30 de grade și băutura respectivă are 35 de grade, deja ni se pare că este cald afară. Din acest motiv se recomandă și dușurile calde, iar apa să fie mai caldă decât temperatura ambientală”, a conchis acesta.

Specialiștii în climatologie mai anunță și faptul că ar trebui să ne obișnuim cu astfel de fenomene meteo extreme. Singura soluție pentru a diminua efectele nefaste ale calamităților naturale fiind introducerea și respectarea unor norme de mediu, care să asigure protecția și conservarea pădurilor și a ecosistemelor. Schimbările climatice sunt sursa celor mai multe dintre problemele cu care ne-am confruntat până acum, iar acesta nu este decât vârful ice-bergului. Dacă temperaturile vor continua să se mărească de la an la an, întreaga populație a lumii ar avea de suferit.

Sursă Cover Foto: antena3.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE